Veelgestelde vragen
Om je nog sneller van dienst te zijn, hebben wij een opsomming gemaakt van de meest gestelde vragen. Tijdens onze dagelijkse werkzaamheden krijgen wij vaak vele vragen te horen. Dat vinden wij helemaal niet erg. Je moet je ook nooit bezwaard voelen om iets te vragen aan ons. Toch is het soms handig te weten welke vragen er al gesteld zijn.
Algemeen
Wat is NHG?
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit biedt de bank meer zekerheid waardoor de rente die u betaalt iets lager kan zijn. NHG is een vangnet. Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer u gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, uw partner overlijdt of bij werkloosheid.
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die een koper of verkoper in de koopakte kunnen opnemen om de koop te ontbinden.
Dit hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden voor de koper of verkoper nuttig zijn. De meest voorkomende voorwaarden zijn het verkrijgen van een financiering, Nationale Hypotheek Garantie, het uitvoeren van een bouwtechnische keuring, toestemming rechtbank of vergunning gemeente. Bij deze voorwaarden wordt altijd een einddatum afgesproken die in het koopcontract gezet wordt.
Wat houdt bedenktijd in?
De bedenktijd gaat in wanneer de koopovereenkomst door een verkoper en koper getekend is. Een koper heeft wettelijk recht op drie dagen (waarvan tenminste 2 werkdagen bedenktijd). Gedurende deze drie dagen kan alleen een koper, zonder opgaaf van redenen de koop ongedaan maken.
Hoeveel is mijn huis waard?
Heeft u een koopwoning en overweegt u om deze te verkopen? Wij komen graag vrijblijvend bij u langs. Zo kunnen wij kennis maken, ons kantoor aan u voorstellen, onze dienstverlening uitlichten en uw woning bekijken. Na ons gesprek ontvangt u een waardebepaling en de verkoopstrategie voor uw woning. Hierna is het aan u of u de woning via Leunis Makelaars wilt verkopen.
Wat betekent verkocht onder voorbehoud?
Een woning is ‘verkocht onder voorbehoud’ wanneer de koopovereenkomst is getekend door de verkoper en koper maar de koop is nog niet definitief. Meestal zijn er voorwaarden gesteld zoals financiering, bouwtechnische keuring en 3 dagen bedenktijd waaraan voldaan moet worden voordat de koop definitief is. Na ondertekening van het koopcontract heeft de koper 3 dagen bedenktijd. Binnen deze 3 dagen (waarvan tenminste 2 werkdagen) kan hij nog zonder opgaaf van reden afzien van de koop, zodra de bedenktijd is afgelopen veranderen wij de status van de woning naar ‘verkocht onder voorbehoud’.
Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?
Vrij op naam betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. Het betreft hier vaak de btw of overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten m.b.t. de transportakte. De meeste woningen die v.o.n. te koop worden aangeboden, zijn nieuwbouwwoningen.
Wij adviseren u altijd om te informeren naar welke kosten er voor rekening zijn voor de verkoper en welke voor de koper. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verassingen komt te staan.
Wat betekent kosten koper?
De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Denk aan overdrachtsbelasting en kadasterkosten. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van de woning.
Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?
Bij een waardebepaling geven wij de actuele verkoopwaarde van uw woning aan, maar deze kan niet worden gebruikt om een hypotheek af te sluiten. Een taxatie is een officiële waardebepaling waarvoor een uitvoerig rapport wordt opgemaakt en wordt o.a. gebruikt om een hypotheek af te sluiten.
Verkopers
Ik wil mijn woning verkopen. Waar moet ik beginnen?
U heeft de grootste beslissing van het verkoopproces al genomen, om uw woning te verkopen. Nu is het belangrijk om een juiste makelaar te vinden die bij u past. Wij helpen u graag verder! Klik hier om contact op te nemen voor een gratis waardebepaling. Wij verkopen u woning in 7 stappen.
Wat houdt een vrijblijvende waardebepaling in?
Bij een vrijblijvende/gratis waardebepaling komt Arno, Henk of Arie bij u (t)huis langs om meer te vertellen over hoe wij als makelaarskantoor te werk gaan. Tijdens de afspraak loopt de makelaar een ronde door de woning om een indruk te krijgen. Vervolgens zal hij de woningwaarde berekenen op het kantoor. Binnen een werkweek ontvangt u de verwachte verkoopwaarde van uw woning en de offerte voor de verkoopbemiddeling via ons kantoor. Benieuwd wat uw woning of appartement waard is? Laat hier uw gegevens achter. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op!
Hoe kies ik de juiste makelaar?
Bel 0166 604 522 en wij helpen u graag verder!
Wanneer is de verkoop definitief?
De verkoop is definitief wanneer de koopovereenkomst getekend is, de bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden verlopen zijn.
Ik heb mijn woning verkocht. Wat nu?
Allereerst gefeliciteerd met de verkoop van uw woning. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Misschien heeft u deze al gevonden? Dan is het tijd om uw hypotheek te regelen bij uw financieel adviseur.
Wat is een laatste inspectie?
Voordat de koper en verkoper naar de notaris gaan om de woning te laten passeren, is er een gelegenheid om de woning te inspecteren, hierbij loopt de verkopend makelaar met beide partijen (koper(s) en verkoper(s)) door de woning. Tijdens deze inspectie wordt gekeken of de woning is zoals is afgesproken. Daarnaast worden de meterstanden genoteerd. Ook wordt de roerende zakenlijst nagelopen.
Wie geeft de meterstanden door?
Het is voor zowel de koper als verkoper belangrijk om de meterstanden door te geven aan uw leverancier. U als verkoper geeft de meterstanden door van uw verkochte woning. Dit zijn de meterstanden voor uw eindafrekening. Heeft u een nieuwe woning aangekocht? Dan is het belangrijk om de meterstanden door te geven aan uw leverancier als beginstand.
Kopers
Ik wil een woning kopen. Waar moet ik rekening mee houden?
Voordat u een woning gaat kopen is het belangrijk dat u weet hoeveel u kunt lenen. Heeft u nog een woning te verkopen dan is het belangrijk om een vrijblijvende waardebepaling in te plannen. Dit helpt u ook om een beter inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Voor uw financiering kunt u een afspraak maken met een erkend financieel adviseur. Wij werken vaak samen met Overbeeke. Wilt u meer informatie over Overbeeke ontvangen? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor. Telefoon: 0166-604522, e-mail: INFO@LEUNIS.NL of Whatsapp: 06-15258844. Na het gesprek met uw financieel adviseur kunt u de woning(en), waar u interesse in heeft, bezichtigen.
Mocht u een woning zien die aansluit bij uw wensen kunt u een bod uitbrengen op deze woning. Wanneer uw bod geaccepteerd is, kunt u aan de slag met uw financiering. In dit traject helpt uw financieel adviseur u verder om tot een succesvolle koop te komen.
Ik ben geïnteresseerd in een woning. Hoe breng ik een bod uit?
Nadat u een bezichtiging heeft gehad, maakt een van onze makelaar een afspraak met u, over de verdere procedure. Vaak geeft de makelaar u een termijn, waarin u een bod uit kan brengen. Nadat de termijn verstreken is, zult u horen of uw bod geaccepteerd is of niet.
Is het hoogste bod altijd de koper?
Het is niet dat het hoogste bod altijd de koper wordt. Soms spelen de voorwaarden of oplevering eveneens een belangrijke rol voor de verkoper(s) waardoor de hoogste bieder niet altijd de koper wordt.
Ik bied de vraagprijs, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
Nee. De verkoper is niet verplicht om de woning dan aan u te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper kan dus ook als u de vraagprijs biedt, beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.
Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op uw bod. Dit kan d.m.v. een tegenbod of dat de verkopende partij of makelaar expliciet meldt dat jullie in onderhandeling zijn. U bent nog niet in onderhandeling als de verkopend makelaar zegt dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken.
Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?
U heeft als koper recht op drie dagen bedenktijd als u een woning aankoopt. Tijdens de bedenktijd mag u als koper de koop van een woning ontbinden. De reden dat de bedenktijd is ingevoerd, is als bescherming tegen het nemen van overhaaste beslissingen. Bovendien geeft het u als koper de tijd om een deskundige te raadplegen over de gesloten koopovereenkomst.
Wat houdt de onderzoeksplicht voor de koper precies in?
U als toekomstige koper dient een woning goed te onderzoeken en hierbij wordt van u verwacht dat er zorgvuldig en actief te werk wordt gegaan. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld alle dossierstukken grondig door te nemen, vragen te stellen aan de makelaar of een bouwkundige keuring te laten plaatsvinden.
Ik heb een woning gekocht. Wat nu?
Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe woning. Nu is het belangrijk om de hypotheek definitief in orde te maken. Waarschijnlijk heeft u al gecheckt wat u maximaal kan lenen en weet u dat u een hypotheek kunt krijgen voor een nieuwe woning. Maar pas als u een woning heeft gekocht, gaat u een hypotheek afsluiten. Dit doet u met behulp van uw financieel adviseur.
Hoe kies ik een notaris?
Als koper mag u het notariskantoor kiezen. Wij adviseren u om een notariskantoor te kiezen waar u, u fijn bij voelt. U kunt bijvoorbeeld bij diverse kantoren een offerte opvragen en daaruit een keuze maken. Uiteraard kunnen wij u ook een aantal kantoren aanbevelen.
Wat valt er onder kosten koper?
Onder kosten koper, ook wel k.k., vallen de kosten die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Hieronder vallen:
- Notariskosten
- Overdrachtsbelasting
- Aanvullende kosten: (deze zijn niet altijd van toepassing)
- Taxatiekosten
- Kadasterkosten
- Advies- en bemiddelingskosten hypotheekaanvraag
- Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
- Bankgarantie
- Makelaarskosten
- Bouwkundige keuring
Wat valt er onder kosten koper?
Onder kosten koper, ook wel k.k., vallen de kosten die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Hieronder vallen:
- Notariskosten
- Overdrachtsbelasting
- Aanvullende kosten: (deze zijn niet altijd van toepassing)
- Taxatiekosten
- Kadasterkosten
- Advies- en bemiddelingskosten hypotheekaanvraag
- Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
- Bankgarantie
- Makelaarskosten
- Bouwkundige keuring
Wanneer is de koop definitief?
De koop is definitief wanneer de koopovereenkomst getekend is, de bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden verlopen zijn.
Wat is een laatste inspectie?
Voordat de koper en verkoper naar de notaris gaan op de woning te laten passeren, is er een gelegenheid om de woning te inspecteren, hierbij loopt de verkopend makelaar met beide partijen (koper(s) en verkoper(s)) de woning door. Tijdens deze inspectie wordt gekeken of de woning is zoals is afgesproken. Daarnaast worden de meterstanden genoteerd. Ook wordt de roerende zakenlijst nagelopen.
Zoekers
Hoe ben ik als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod?
U kunt zich inschrijven als woningzoekende bij ons. Als woningzoekende ontvangt u 24 uur voordat een nieuwe woning online (op onze website, Facebook en Funda) komt informatie over dit object. U kunt dit doen door op deze link te klikken. U kunt eveneens aangeven wat uw woonwensen zijn.
Ik wil een woning kopen. Waar moet ik rekening mee houden?
Voordat u een woning gaat kopen is het belangrijk dat u weet hoeveel u kunt lenen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een erkend financieel adviseur. Wij werken vaak samen met Overbeeke. Wilt u meer informatie over Overbeeke ontvangen? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor. Telefoon: 0166-604522, e-mail: INFO@LEUNIS.NL of Whatsapp: 06-15258844. Na het gesprek met uw financieel adviseur kunt u de woningen, waar u interesse in heeft, bezichtigen. Mocht u een woning zien die aansluit bij uw wensen kunt u een bod uitbrengen op deze woning. Wanneer uw bod geaccepteerd is, kunt u aan de slag met uw financiering. In dit traject helpt uw financieel adviseur u verder om tot een succesvolle koop te komen.